Mezoterapia cu ace
Este un tratament nechirurgical ce constă în injecții multiple în stratul superficial al pielii, efectuate cu “cocktail-uri” din diverse substanțe : acid hialuronic diluat, aminoacizi, vitamine, enzime, glicerol sau alte substanțe, în funcție de efectul dorit. Toate componentele cocktail-urilor pentru mezoterapie sunt elemente nonanimale (de sinteză), naturale, care intră în mod normal în compoziţia pielii. Aminoacizii au rol în constituirea colagenului şi elastinei, care asigură elasticitatea şi tonusul tegumentului şi totodată au un rol esenţial în refacerea cicatricilor. Acidul hialuronic are rol în reţinerea apei în piele şi deci în hidratarea ei.
În cadrul procesului de îmbătrânire a pielii se produce o degradare treptată a colagenului şi elastinei, precum şi o scădere a hidratării, toate acestea ducând la pierderea netezimii şi la apariţia ridurilor. Aceste procese sunt accelerate de anumiţi factori precum fumatul, expunerea la soare, stress-ul, anumite substanţe chimice din cosmetice inadecvate, motiv pentru care primele semnele de îmbatrânire a pielii pot apărea chiar la vârste tinere.
Prin mezoterapie se urmărește un efect de revitalizare a pielii, de creștere a tonusului și elasticității ei, de dobândire a unui aspect luminos, de corectare a unor riduri fine superficiale (de exemplu din jurul buzelor, de la colțurile ochilor). Prin acelaşi mecanism de stimulare a sintezei de colagen şi elastină, aceste tratamente pot fi eficiente şi în corectarea cicatricilor postacneice sau a cicatricilor de alte cauze, precum şi în tratamentul vergeturilor.
Mezoterapia este folosită și pentru tratamentul cearcănelor, a celulitei, pentru stimularea creșterii părului în căderile de păr de diverse cauze.
Substanțele se administrează prin mici injecţii efectuate în straturile superficiale ale pielii, cu ace foarte fine, care produc o minimă durere. Această durere se atenuează prin aplicarea în prealabil pe piele a unor creme anestezice sau a unor pungi speciale cu gheață, aşa încât tratamentul devine nedureros. Injecţiile trebuie efectuate repetitiv, la intervale de timp stabilite de către medic, în funcție de substanța folosită și în funcție de scopul tratamentului. Câteva ore după tratament pielea are un aspect iritat, cu înțepături multiple.
Pentru un plus de eficienţă, mezoterapia se poate efectua în combinaţie cu peeling-ul chimic, cu terapiile laser.
Mezobotox, Babybotox
Este o tehnică recentă de injectare în straturile superficiale de tegument a unor cantități foarte mici de toxină botulinică, obținute prin diluarea toxinei botulinice cu soluțiile de revitalizare utilizate pentru mezoterapie. Tehnica permite o corectare eficientă a ridurilor superficiale de mimică, menținând mișcările naturale de expresie ale feței si evitând aspectul fals, de față “înghețată”. Tehnica este folosită pentru ridurile din jurul ochilor, pe decolteu, zona obrajilor, frunte, etc.
Cu această tehnică se poate obține și reducerea cantității de sebum, micșorarea porilor, fiind ca atare utilizată pentru tratmentul acneei și dermatitei seboreice.