Dermatoscopia digitală

Dermatoscopia digitală este o metodă modernă de analizare a leziunilor pielii şi mai ales a nevilor pigmentari (“aluniţele”) care se pot transforma uneori în melanom malign. Melanomul malign este cel mai agresiv cancer al pielii şi unul dintre cele mai agresive cancere în general, cu o rată de mortalitate foarte mare. Iată de ce descoperirea şi tratarea la timp a acestei tumori este deosebit de importantă.

Dermatoscopia presupune folosirea unui aparat asemanator unui microscop, cu un sistem special de iluminare – epiluminiscența, care se aplică pe piele. El măreşte şi iluminează intens petele pigmentare și alte leziuni, oferind detalii amanunțite ale lor. Dermatoscopia digitală permite captarea şi memorarea computerizată a acestor imagini, astfel încât ele pot fi comparate la anumite intervale de timp, putându-se aprecia eventuala lor evoluţie spre melanomul malign. Programe speciale permit realizarea unor adevărate “hărţi” cu “aluniţele” pacientului, ceea ce duce la o supraveghere mult mai precisă a lor.

O examinare preventivă a leziunilor de pe toată suprafața corporală cu ajutorul lupei cu epiluminiscență și a dermatoscopului poate depista în faze incipiente cancerele pielii. Ea ar trebui efectuată anual (asemănător screeningului pentru cancerul de col uterin, mamar, de prostată etc.)